studio yumakano

PLY room

PLY room

This project is a renovation plan for a room in a relatively new home built 10 years ago. I received a request to turn a more-or-less “normal” Japanese-style room into an open room, like a library, where friends and neighbors can be invited for workshops or other events. There was very little damage caused by age, and it used to be the grandfather’s room. The goal was to avoid creating a sense of incongruity with the “newness” of the design, accomplished by leaving the walls as they were, removing the wardrobe, ceiling, and tatami and adding to the floor and bookshelves. We added a section where the floor was raised 350 mm so that people could reach the top level of the bookshelves, and created storage space under the floor. ?? The part of the bookshelf that is connected to the adjacent living room by sliding door does not have a back wall. This means that even when shifting the side panel obstructs vision, the movements of other people can still be sensed so it can also be used from the living room side. The mirror and chairs remain in the position they were when the room was lived in, where the floor remains on a lower level. One of the interesting points of this design is that half of the room appears to be filled up by the floor itself. By layering the raised floor section and plywood sections, the design makes it seem like the floor really is layered.
The goal was to create a room that could be freely used as a Japanese-style or Western-style room, while protecting the overall atmosphere of the original space. The room was not recreated into something completely different, but instead the history of the house and the memories of the family that lived there have been layered into the new design.
 

Design Release Date : 02/2013
Construction Period : 07/2012-01/2013
Design : Yuma Kano
Site Area : Setagaya, Tokyo
Principle Use : House
Total Floor Area : 18.00m2
Structure : wood
Photo : Satoru Ikegami